REUZEN

Sinterklaas

sinterklaas

Technische info

Hoofd: 1.85 m
Lichaam: 3.50 m
Hoogte: 5.35 m
Gewicht: 100 kg
Geraamte: Stalen Buizen
Aantal dragers: 3
Aantal begeleiders: 3

Algemene info

Bouwvader: Hoogeerwaarde kanunnik Nobels
Geboren: 7 september 1930
Herboren: 1948
Doopsel: ???
Attributen: Staf
Andere info: Uniek in Europa
Sinterklaas verlaat het grondgebied van Sint-Niklaas niet
Heeft op 1 oktober 1950 een medaille gewonnen
medaille

Historie

De meest opmerkelijke reus van de gehele reuzenfamilie is Sinterklaas. De Sint is net zoals de andere reuzen door August Nobels vervaardigd. Hij steekt er met zijn 5.5 meter letterlijk met kope en schouders bovenuit.

Over het uiterlijk van onze Sint valt wel wat te zeggen. Het uiterlijk van de Sint is grondig veranderd sinds zijn creatie voor de eeuwfeest stoet van de 1930.

Nobels koos ervoor de patroonheilige van het dekenaat klassiek voor te stellen. Oorspronkelijk was onze Sint iets eleganter, groter en volledig uit riet gemaakt (zie foto). Door hoeveel personen hij werd gedragen toen is niet exact geweten, waarschijnlijk 4 personen. Wel had hij als attributen zijn oude kromstaf, en de grote rieten mand. Deze indrukwekkende figuur werd een medaille omgehangen te Aalst naar aanleiding van het jubileum van de Koninklijke Bond der Oost-Vlaamse Volkskundigen . Hij werd daar vergezeld door Nicodemus; Janneken en Mieke. De oude Sint had veel succes en schreed plechtig door de straten van Sint-Niklaas. Hij was altijd van de partij tijdens de bloemenstoeten en optochten.

Gedurende zijn bestaan heeft men zijn rieten geraamte vervangen door metaal. Hierdoor verloor hij veel van zijn elegante postuur. Sindsdien laten drie dragers de sint door de straten gaan. Hij werd hij iets ingekort, waardoor zijn hoofd iets groter lijkt. Ook de kledij werd aangepast, en vanaf de jaren 70 verscheen hij met een koorkap afgezet met imitatiehermelijn.

In 1979 word hij dan voorgesteld met een vernieuwde baard, het oude exemplaar was ook aan vervanging toe. In de jaren 90 merken we vooral het verdwijnen van de mand op.

De laatste aanpassing gebeurde een paar jaar geleden; toen werd opnieuw de kledij vervangen, alsook de handen werden vervangen. Bovendien werden een paar ongelukkige retouches gedaan op het aangezicht. Helaas werd de oude kledij niet bewaard. We beschikken dus nog enkel over een origineel gelaat en een fragment van zijn oude kromstaf.

De sint word recent afgebeeld met een rode koorkap, stola en Mijter. Voor deze plechtige kledij zijn natuurlijk heel wat meters stof nodig. Deze reus is waarschijnlijk de grootste gedragen reus is in Oost-Vlaanderen, andere reuzen zijn met wielen gesaboteerd en tellen dus niet mee.

Tijdens de Dag van de Sint danst hij samen met Zwarte Piet op de Markt. Helaas wil men de oude Sint-Nicolaasstoet die zoveel jonge kinderen begeesterde niet meer organiseren. Er word gekozen voor een moderne show waar het oude aspect van folklore vergeten is. Hij is enkel te bewonderen op grondgebied van de Stad. Traditiegetrouw word het Peterschap aangeboden aan de Burgemeester van de Stad Sint-Niklaas.

Peter(s): Dhr. Freddy Willockx
Meter(s): Mevr. Lieve Van Daele

© - 2018 - Reuzengilde Sint-Nicolaas - site gemaakt door Jeroen Nys - Log in